
Charakteryzują się nie tylko wyjątkowymi walorami smakowymi, ale też właściwościami zdrowotnymi. Grzyby to źródło łatwo przyswajalnego białka, witaminy D i A, czy też selenu. Ponadto wytwarzają penicylinę, czyli antybiotyk. O tym, dlaczego warto jeść grzyby, jak je prawidłowo zbierać i jakie mają zastosowanie mówił w audycji „Na zdrowie” Waldemar Wańczyk, Nadleśniczy Nadleśnictwa Wyszków.
Zobacz też:
- Artur Ziemacki zdradza recepturę na pyszny chleb
- Miód, czyli panaceum na wszystko
- Olej rzepakowy Keslera eliksirem młodości
- Daj odpocząć swojemu kręgoslupowi
- Sterylnie zapakowane narzędzia u kosmetyczki to podstawa
- Propolis – naturalny antybiotyk od pszczół
- Pierzga pszczela to naturalne źródło białka
- Pływanie dobre dla wszystkich, ale nie bez podstaw techniki